Η ερευνα πραγματοποιηθηκε μάλλον αρκετά χρόνια και αφορουσε συγκεκριμενα δημοτικα σχολεια της χωρας.
Στοχος του προτζεκτ ηταν η αναγνωριση των αιθουσων με πλουσια η φτωχη ακουστικη ποιοτητα, η εφαρμογη πρακτικων βελτιωτικων λυσεων και η ευαισθητοποιηση των αρμοδιων φορεων σε θεματα ακουστικης ποιοτητας που πληττουν τα δημοτικα σχολεια.
Το πρωτο σταδιο της ερευνας αποτελουσε τη συμπληρωση ερωτηματολογιων απο 120 δασκαλους σε 6 δημοτικα σχολεια στο Οκλαντ. Σε δευτερο σταδιο μελετηθηκε η κτιριακη δομη καθε σχολειου. Το τριτο σταδιο αφορουσε την επιλογη συγκεκριμενων αιθουσων οπου επιπλεον λεπτομερη ερευνα θα διεξαγοταν.Επιλεχθηκαν 12 αιθουσες συνολικα,δυο απο καθε σχολειο,μια με υψηλη ακουστικη ποιοτητα και μια με χαμηλη.Σε τεταρτη φαση πραγματοποιηθηκε λεπτομερη ερευνα και ακουστικες μετρησεις (χρονοι αντηχησης κτλ.) . Το τελευταιο σταδιο αφορουσε τις βελτιωσεις που ελαβαν χωρο στις 6 ακουστικα φτωχες αιθουσες διδασκαλιας.
Αποτελεσματα ερωτηματολογιων.
·ο παραδοσιακος τροπος διδασκαλιας δειχνει οτι εγκαταλειπεται. Ο συνηθεστερος τροπος διδασκαλιας ειναι η ομαδικη εργασια σε ποσοστο 38%.
·οι δασκαλοι συνηθιζουν να περιφερονται εντος της αιθουσας σε ποσοστο 70% απο το να καθονται μπροστα (45%)
·Σχετικα με το θορυβο,η πλειοψηφια των διδασκοντων σημειωσαν πως εχουν προβλημα με τον εξωτερικο θορυβο. Πιο συνηθεις πηγες εξωτερικου θορυβου επισημανθηκαν ο θορυβος απο τις αθλοπαιδιες,απο τις μηχανες κουρεματος του γρασιδιου και απο τις γειτονικες αιθουσες.
Συνηθέστερες πηγές εξωτερικού θορύβου |
Μετρησεις.
Μετρηθηκε ο μεσος χρονος αντηχησης για τις εξι 'καλες' και τις εξι 'κακες' ακουστικα ταξεις.
Οι 'καλες' ταξεις παρουσιασαν στις μεσαιες συχνοτητες (500&1000 Hz) χρονο αντηχησης 0.4 seconds, με εξαιρεση μια αιθουσα παλαιου τυπου με τσιμεντενιο δαπεδο και σκληρη οροφη. Αυτη η ταξη ειχε 0.56 seconds.
Οι 'κακες' ταξεις παρουσιασαν για τις μεσαιες συχνοτητες χρονο αντηχησης μεταξυ 0.53 και 0.63 δευτερολεπτα, με μεσο ορο τα 0.57 seconds.
Χρόνος αντήχησης για καλες και κακες τάξεις πριν τις τροποποιήσεις |
Συμπερασματα.
Ακομη και οι κακες ταξεις παρουσιασαν εντυπωσιακα αποτελεσματα. Αναρωτιεμαι σε ποσες χωρες θα υπαρχουν παρομοια στατιστικα. Αυτο οφειλεται σε μεγαλο βαθμο.συμφωνα με την ερευνα στο γεγονος οτι στη Νεα Ζηλανδια επιβαλλεται η επικαλυψη του πατωματος. Σε αλλες χωρες για λογους υγειηνης απαγορευεται η χρηση μοκετων,χαλιων.
Αλλες ερευνες εχουν δειξει οτι οταν ο χρονος αντηχησης ξεπερνα τα 0.4 δευτ. οι ακροατες με προβληματα ακοης δυσκολευονται στη κατανοηση της ομιλιας.
Οι ειδικοι εχουν επισημανει πως τα παιδια λογω της ανωριμοτητας και της απειριας θεωρουνται ανεπαρκεις ακροατες. Συνεπεια της φτωχης ακουστικης ποιοτητας για τα παιδια ειναι η ελλειψη προσοχης, μειωμενης αποδοσης και κακης συμπεριφορας.
Συμφωνα με τον Αμερικανικο συλλογο ομιλιας και ακοης (ASHA) πρεπει:
- -οι αδειες σχολικες αιθουσες να μη ξεπερνουν τα 30 dBA
- -οι χρονοι αντηχησης να μη ξεπερνουν τα 0.4 seconds
- -το signal-to-noise ratio (SNR) να ξεπερνα τα +15 dB στα αυτια των μαθητων.
Ο δεικτης ευκρινειας C50 δε παρουσιασε σημαντικες διαφορες ανα σχολικη ταξη.
Το τεστ ομιλιας.
Συνταχθηκε διαγραμμα επιπεδων θορυβου και σκορ ομιλιας στους φυσιολογικους ακροατες, για ολων των ειδων τις ταξεις
Επεμβαση στις αιθουσες.
Προταθηκαν τρεις λυσεις προκειμενου να επιτευχθει χρονος αντηχησης 0.4 δευτ. για τις κακες ακουστικα ταξεις.
1. Ecophon Master F-beta finish (40 mm παχος) πλακακια οροφης τοποθετημενα στο κεντρο του ταβανιου με προσεγγιστικη επιφανεια εφαρμογης 35 τ.μ.
2. Rockfon Arktic mineral fibre πλακακια οροφης με 200 mm κενο αερος, τοποθετημενα στο κεντρο της οροφης, με προσεγγιστικη επιφανεια εφαρμογης 35 τ.μ.
3. Softboard πλακακια οροφης κατω απο την υποστηρικτικη δομη σε ολη την επιφανεια της οροφης.
Η πρωτη επιλογη ειχε τη λιγοτερο οπτικη ενοχληση.
Η δευτερη επιλογη απαιτουσε επιπλεον υποστηρικτικο συστημα και αναγκη αναδιαμορφωσης του φωτισμου.
Η τριτη επιλογη ειχε τη περισσοτερη οπτικη ενοχληση, διοτι μειωθηκε το υψος της οροφης.
Επαναληψη μετρησεων.
Σε 5 απο τις τροποποιημενες αιθουσες ο χρονος αντηχησης στις μεσαιες συχνοτητες και σε κατειλημμενη ταξη, κυμανθηκε μεταξυ 0.34-0.39 δευτερολεπτα. Στην εκτη μετρηθηκε στα 0.52 seconds. Σημασια εχει και το πληθος των ανθρωπων. Σε μη κατειλημμενες ταξεις ο μεσος χρονος αντηχησης πριν τις τροποποιησεις ηταν 0.69 δευτ, και μετα τις τροποποιησεις 0.43 seconds.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου