Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ακοόγραμμα (audiogram)

 Το ακοόγραμμα είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος εξέτασης της ακουστικής απώλειας. Η μέτρηση της ακοής γίνεται συνήθως μέσω ειδικών συσκευών,τους ακοόμετρητες. Οι ακοομετρητές παράγουν ήχους συγκεκριμένης εντάσεως (0-110 db περίπου) και συγκεκριμένων συχνοτήτων (100-8000 Hz). Ξεκινώντας από τις χαμηλές συχνότητες ο εξεταζόμενος με τη χρήση βαθμονομημένων ακουστικών, καλείται να απαντήσει σε ποια ένταση ακούει-αντιλαμβάνεται τον ήχο που παράγει ο ακοομετρητής. Έτσι συντάσσεται το διάγραμμα ακοής και για τα δύο αυτιά.

Παρακάτω φαίνεται ένα φυσιολογικό ακοόγραμμα, ένα ακοόγραμμα που ισχύει για νεαρά άτομα. Σε ένα φυσιολογικό διάγραμμα τα σημεία ακοής αποκλίνουν το πολύ 10-15 db από το κατώφλι (0 db).



Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα ακοόγραμμα κατά το οποίο η ακοή είναι προφανώς προβληματική καθώς στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες τα σημεία είναι μετατοπισμένα.



Τα αποτελέσματα για το δεξί αυτί παρουσιάζονται με 'x' ενώ τα αποτελέσματα για το αριστερό με 'ο'.
Το ΗL που θα παρατηρήσατε σημαίνει Hearing Level και χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι είναι η απόκλιση από το μέσο φυσιολογικό όρο ακοής.
Ο βαθμός της ακουστικής ευαισθησίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως : κανονικός (<25 db HL), ήπιος (26-40 db HL), μέτριος (41-55 db HL), μέτριος-σοβαρός (56-70 db HL), σοβαρός (71-90 db HL) και βαρύς (>90 db HL).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου