Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ανατομία αυτιού



Πτερύγιο: Το ορατό μέρος του αυτιού, χόνδρος καλυμένος με δέρμα,προσκολλημένο στην άκρη του κεφαλιού.Βοηθά στη συλλογή ηχητικών δονήσεων κοντά στο άνοιγμα του αυτιού,Καθοδηγεί τα ηχητικά κύματα στον ακουστικό πόρο.
Έξω ακουστικός πόρος: Ο γεμάτος με αέρα διάδρομος που συνδέει το τύμπανο, μήκους 2.5 εκατοστών. Τα ηχητικά κύματα περνούν διαμέσου του πόρου και ενισχύονται.To κερί παρεμποδίζει
 τη ξηρότητα του πόρου καθώς και τις μολύνσεις. 
Τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη):  Είναι μια λεπτή αλλά σκληρή μεμβράνη,μικρότερη από 1 cm,που συνδέεται στο τέλος του  ακουστικού πόρου. Τα ηχητικά κύματα προσκρούουν στη μεμβράνη  με αποτέλεσμα να πάλλεται. 
Ακουστικά οστάρια(σφύρα-άκμονας-αναβολέας): Ένα μικρό σύμπλεγμα οστών προσκολλημένο στην τυμπανική μεμβράνη. Η λειτουργία του είναι η μηχανική σύνδεση του τυμπάνου με το εσωτερικό αυτί. Μεταφέρει τις  ηχητικές δονήσεις στα εσωτερικά υγρά του αυτιού.Επίσης ενισχύει τον αερόφερτο ήχο περίπου 30 db και λειτουργεί ως προστασία για το όργανο του corti.
Ωοειδής θυρίδα: Μεμβράνη που συνδέει το μέσο αυτί με το πάνω μέρος του κοχλία.Οι δονήσεις μεταφέρονται από τα οστάρια στο κοχλία μέσω της ωοειδής θυρίδας.
Στρογγυλή θυρίδα: Μεμβράνη που συνδέει το μέσο αυτί με το κάτω μέρος του κοχλία. Τροφοδοτεί το κοχλία με υγρό και χρησιμεύει στην εξισορόπηση της υδραυλικής πίεσης.
Ευσταχιανή κοιλότητα (ή σάλπιγγα): Κοιλότητα μήκους 3-4 περίπου εκατοστών που συνδέει το έσω αυτί με το πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας. Ισοσταθμίζει την πίεση του αέρα μέσα και έξω από τη τυμπανική μεμβράνη, παρoχετεύει τις εκκρίσεις του μέσου αυτιού και παρέχει προστασία εναντι φλεγμονών.
Κοχλίας: Ένας σπειροειδής σωλήνας από οστό (σαν κέλυφος από σαλιγκάρι),γεμάτος με υγρό και χωρισμένος σε τρία μέρη. Μέσα του βρίσκεται το όργανο του Corti που αποτελεί το αισθητήριο ακοής. Μετατρέπει τις διεγέρσεις από το περιβάλλον σε νευρικά ερεθίσματα που στη συνέχεια θα διαβιβαστούν στον εγκέφαλο.
Ημικύκλιοι σωλήνες: 3 κυκλικοί σωλήνες ενσωματωμένοι σε κροταφικό οστό που περιέχουν υγρό.Το υγρό που περιέχουν διοχετεύεται σε διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα με τις κινήσεις του κεφαλιού.Ο ρόλος που παίζει στην ακοή δεν είναι μεγάλος,διατηρεί απλά μια ισορροπία.

Για να δείτε τη λειτουργία του εξωτερικού αυτιού δείτε αυτό: http://infoacoustics.blogspot.gr/2014/12/blog-post_23.html
Για τη λειτουργία και ανατομία του εσωτερικού αυτό:
http://infoacoustics.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου