Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο ήχος στη θάλασσα

Ο ήχος ταξιδεύει γρηγορότερα στα πυκνότερα μέσα. Έτσι η ταχύτητα του στο ξύλο,στο ατσάλι,στη γυψοσανίδα είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από οτι στον αέρα. Στη θάλασσα ο ήχος έχει ταχύτητα 1,500 μέτρα το δευτερόλεπτο (m/s),πάνω απο 4 φορές μεγαλύτερη δηλαδή,σε σχέση με τον αέρα (343 m/s). Όπως οι ακτίνες φωτός έτσι και οι ακτίνες ήχου όταν μεταπηδήσουν από ένα μέσο λιγότερο πυκνό μέσο (π.χ. αέρας) σε ένα περισσότερο πυκνό μέσο (π.χ. θαλασσινό νερό),διαθλούνται. Αλλάζουν δηλαδή κατεύθηνση και ταχύτητα διάδοσης.

Το 1960 μερικοί ωκεανογράφοι θέλανε να μελετήσουν πόσο μακρυά κάτω από το νερό μπορούσε να ανιχνευθεί ήχος.Έγιναν εκρήξεις με γομώσεις 270 κιλών σε διάφορα βάθη του ωκεανού κοντά στο Perth της Αυστραλίας.Ήχοι από τις εκρήξεις αυτές εντοπίστηκαν στις Βερμούδες κοντά στη Βόρεια Αμερική.
Χρειάστηκαν 13.364 δευτερόλετπα (3.71 ώρες) προκειμένου να διανύσει ο ήχος αυτή την απόσταση. Μια απόσταση μεγαλύτερη απο 19.000 χιλιόμετρα ή 12.000 μίλια.
Μια εξήγηση είναι η παρακάτω. Το βάθος του ωκεανού είναι 9000 μέτρα.Η θερμοκρασία του ωκεανού μειώνεται όσο αυξάνεται το βάθος.Ο ήχος διαδίδεται γρηγορότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες άρα κατεβαίνοντας σε βάθος θα πιστεύαμε οτι η ταχύτητα του θα μειωνόταν όλο και περισσότερο. Όμως στα 1300 μέτρα βάθους περίπου παρουσιάζεται ένα περίεργο φαινόμενο.Σε εκείνο το σημείο προκαλείται μεταβολή της πυκνότητας επειδή αυξάνεται η πίεση.Έτσι ο ήχος αντί να μειώνεται αυξάνεται λόγω της μεταπήδησης σε πυκνότερο μέσο.Αυτή η διάθλαση του ήχου,έχει ως αποτέλεσμα τα ηχητικά κύματα να ταξιδέψουν σε διάφορες κατευθήνσεις και με μεγάλη ηχητική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου