Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ανάγκη δημιουργίας περισσότερων προγραμμάτων σπουδών

Για ένα ευρύ τομέα όπως αυτόν της ακουστικής, στη χώρα μας παρατηρούμε έλλειψη γνώσης. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές τεχνολογικές σχολές δεν συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών τους κάποιο μάθημα σχετικό με τον ήχο. Ακόμη λιγότερα είναι τα μεταπτυχιακά που προς το παρόν είναι μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και βρίσκονται όλα στην επαρχία.
Η προσφάτως δημιουργημένη σχολή της μουσικής τεχνολογίας στα ΤΕΙ Κρήτης δεν αρκεί για να θεωρήσουμε οτι σε αυτή τη χώρα η ακουστική διδάσκεται αξιοπρεπώς . Αν εξαιρέσουμε αυτή τη σχολή λοιπόν,κατά τ'άλλα, η Ηλεκτρονική τα τελευταία χρόνια πρόσθεσε τα Συστήματα Ήχου σαν μάθημα επιλογής μάλιστα. Ένα μάθημα που προφανώς δε μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές αρχές του ήχου από μόνο του!
Από κει και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος των μεταπτυχιακών σπουδών σε αυτό το τομέα. Δυστυχώς σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα με τόσες εκατοντάδες μεταπτυχιακά δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα σχετικό με μουσική τεχνολογία/ακουστική κτλ. Το τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου προσφέρει το ΜΠΣ στις τέχνες και στη τεχνολογία του ήχου. 

Σχολές οπως το Φυσικό, η Αρχιτεκτονική και η Μηχανολογία διαθέτουν κάποια μαθήματα σχετικά με ψυχοακουστική,ηλεκτροακουστική,ψηφιακή επεξεργασία ήχου καθώς και εργαστήρια για πειράματα και μετρήσεις του ήχου. Για αυτό το λόγο όταν πρόκειται για κάποια ακουστική μελέτη το έργο καταλήγει συνήθως σε κάποιο Ακουστικό Αρχιτέκτονα ή Μηχανικό.

Θεωρώ πως πρέπει να αναπτυχθεί ο κλάδος διότι ο ήχος είναι τόσο σημαντικός όσο η γεύση, η όσφρηση, αποτελεί αίσθηση και οφείλεται να αναλύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου