Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Σπάζοντας το φράγμα του ήχου

Ως γνωστόν η πρώτη ανακάλυψη (από αρχαίων χρόνων) του φαινομένου έγινε χτυπώντας δυνατά με ένα μαστίγιο. Τη δεκαετία του 90 όμως ,3 φοιτητές από το πανεπιστήμιο Μαθηματικών και επιστήμης στη Νότια Καρολίνα, βάλθηκαν να σπάσουν το φράγμα του ήχου με μια πετσέτα!

Λόγω έλλειψης χρημάτων δε μπορούσαν να καταγράψουν τα καρέ με ποιοτική κάμερα. Επίσης δεν είχαν ούτε καν εξασκηθεί με ποιο τρόπο θα καταφέρναν ένα τόσο δυνατό χτύπημα. Έπρεπε να ολοκληρώσουν την έρευνα μέσα σε 3 μήνες και έτσι χρησιμοποιώντας μια βιντεοκάμερα, 4 flash, μια πηγή φωτός και ένα αισθητήρα ξεκίνησαν να φωτογραφίζουν την άκρη της πετσέτας, με την ελπίδα οτι θα φαινόταν το υπερηχητικό αποτέλεσμα.

Μετά απο μήνες αποτυχημένων προσπαθειών κατάφεραν ταχύτητα μέχρι και 270 m/s . Τη τελευταία βδομάδα όμως πριν την ολοκλήρωση της εργασίας, διόρθωσαν κάποια τεχνικά προβλήματα που αφορούσαν τη λήψη και κατάφεραν να πιάσουν 2 υπερηχητικά χτυπήματα. Παρακάτω απεικονίζεται η δεύτερη πετυχημένη λήψη που ξεπέρασε τη ταχύτητα του ήχου κατά 20%!









Αναλυτικά το project:http://www.hiviz.com/PROJECTS/towel/towel_design.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου