Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ηχορύπανση part 1


Η έκθεση για μεγάλο διάστημα σε υψηλές στάθμες θορύβου είναι αποδεδειγμένο ότι επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρώτα απ'όλα επηρεάζει την ευαισθησία του αυτιού. Τα πολλά decibel κλονίζουν το νευρικό μας σύστημα, μειώνουν την αποδοτικότητα και ανεβάζουν τη πίεση.

Αρκούν 0.005 δευτερόλεπτα και μια έκρηξη θορύβου της τάξης των 150 db προκειμένου να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο αυτί μας. Το λεγόμενο ακουστικό τραύμα μπορεί να σημαίνει είτε ρήξη του τυμπάνου, είτε κάταγμα των οσταρίων. Όταν δε η βλάβη προκληθεί στον κοχλία τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο δύσκολο, και συνήθως μη ιάσιμο.

Τόσο η ΕΕ , όσο και η Αμερική έχουν θέση ανώτατα επίπεδα θορύβου στο περιβάλλον καθώς και στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με την ΕΕ το ανώτατο επίπεδο θορύβου για πνευματική εργασία πρέπει να μη ξεπερνά τα 55 db, για εργασία γραφείου 70 db και για οποιαδήποτε άλλη εργασία (ακόμη και για εργοστάσιο) τα 85 db. Σε περίπτωση που η μέγιστη στάθμη υπερβαίνει τις παραπάνω τιμές για 8 ώρες θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Για ένα εργοστάσιο με μέγιστη καθημερινή στάθμη των 85-90 db είναι επιβεβλημένη η παρακολούθηση από γιατρό διότι ο εργαζόμενος μπορεί να παρουσιάσει ακουστικές επιπλοκές.

O περιβαλλοντικός θόρυβος κατά τον οργανισμό ΕΡΑ (Αμερική) δε πρέπει να ξεπερνά τα 70 db κάτι που όμως συμβαίνει καθημερινά ειδικά τις ώρες 8-9 μμ και 7-8 πμ (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Σχετικά με το περιβαλλοντικό θόρυβο έχουν δημιουργηθεί διάφοροι δείκτες μέτρησης. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος είναι επικίνδυνος διότι η έκθεση του είναι συνεχής (365 μέρες-24 ώρες) και όχι 8 ώρες εν ώρα εργασίας.


 Όσοι κατοικούν κοντά σε λεωφόρους έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον αυξημένο κυκλοφοριακό θόρυβο που καθημερινά έχει ένα μέσο όρο της τάξης των 75 db. Αρκεί να σκεφτούμε πως ένα θορυβώδες μηχανάκι που περνά για 1 λεπτό κάτω από το σπίτι μας , μπορεί να ξυπνήσει όλη τη γειτονιά καθώς προκαλεί θόρυβο που φτάνει και τα 100 db!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου