Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

H επίδραση της γεωμετρίας του χώρου στην ομιλία

Η συντριπτική πλειοψηφία των δωματίων σε σχολεία και αίθουσες διαλέξεων έχει σχεδιαστεί με σκοπό ο ήχος να γίνεται εύκολα αντιληπτός από τους ακροατές. Έχει προϋπάρξει η κατάλληλη ακουστική μελέτη που θα έχει καθορίσει τους επιθυμητούς χρόνους αντήχησης,τα επιθυμητά επίπεδα ηχομόνωσης και τη σωστή ακουστική απορρόφηση κάθε επιφάνειας.

Ο απευθείας ήχος από τον ομιλητή στον ακροατή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερος. Είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν εμπόδια που εμποδίζουν την απευθείας διαδρομή του ήχου και η απόσταση μεταξύ ομιλητή-ακροατή να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Η ένταση του ήχου μειώνεται καθώς απομακρυνόμαστε από την ηχητική πηγή σύμφωνα με το νόμο του αντίστροφου τετραγώνου. (η ένταση μειώνεται 6 db όταν η απόσταση μεταξύ ομιλητή-ακροατή διπλασιαστεί).


Ιδανικό καθιστικό πλάνο

Για μεγάλους χώρους όπως μια αίθουσα διδασκαλίας είναι αναγκαίο να έχει οργανωθεί πλάνο σε μια γωνία 140 μοιρών.Ο ήχος εξασθενεί καθώς περνά από καθισμένους ανθρώπους.Επίσης η δύναμη των υψηλών συχνοτήτων που είναι υπεύθυνες για τη κατανόηση του λόγου, πέφτει όταν ξεφεύγει αρκετά έξω από τη γωνία αυτή. Παρακάτω φαίνεται η διαφορετική επίδραση που μπορεί να επιφέρει η γεωμετρία του χώρου στην ομιλία.


Για περισσότερες πληροφορίες: building bulletin 93

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου