Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Είδη μικροφώνων | Πυκνωτικό μικρόφωνο



To μικρόφωνο είναι η συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα.Τα μικρόφωνα χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια σε ποικίλες εφαρμογές. Η επιλογή μικροφώνου γίνεται συνήθως με κριτήριο το μηχανισμό λειτουργίας, την ευαισθησία,τη φύση της απόκρισης,τη πολική απόκριση και τα χαρακτηριστικά χειρισμού.


Υπάρχουν 5 είδη μικροφώνων ανάλογα με το μηχανισμό μετατροπής:
  • Άνθρακα
  • Πυκνωτικό
  • Κινούμενου πηνίου
  • Ταινίας
  • Πιεζοηλεκτρικό
Το μικρόφωνο άνθρακα

Τα μικρόφωνα άνθρακα έκαναν την εμφάνιση τους σαν πομποί στα πρώτα τηλέφωνα. Οι μεταβολές της πίεσης σε ένα μεταλλικό διάφραγμα οδηγούν στην ενεργοποίηση του κουμπιού επαφής. Με αυτό το τρόπο αυξάνονται ή μειώνονται τα πυκνώματα των κόκκων άνθρακα με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ή να μικραίνει η αντίσταση της διάταξης.Τα μικρόφωνα άνθρακα είναι αρκετά ευαίσθητα και φτηνά στην κατασκευή.Εκτός από το θερμικό θόρυβο,τέτοιου είδους μικρόφωνα επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της αντίστασης επαφής με τoυς κόκκους άνθρακα,ακόμη και εν απουσία της ακουστικής διέγερσης.

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα


Τα πυκνωτικά μικρόφωνα χαρακτηρίζονται από υψηλή πιστότητα,μικρό θόρυβο και επίπεδη απόκριση.Χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε όλες τις ακουστικές μετρήσεις και αποτελούν κορυφαία επιλογή όσον αφορά την απόδοση.Τα πυκνωτικά μικρόφωνα συναντώνται σε δύο μορφές. Στη μια μορφή ένας πυκνωτής διαθέτει μια μπροστινή πλάκα που σχηματίζεται από ένα εύκαμπτο μεταλλικό διάφραγμα χαμηλής μάζας (ή ταινία).Το διάφραγμα διαχωρίζεται από μια διάτρητη άκαμπτη μεταλλική πίσω πλάκα.Η κίνηση του αέρα μέσα από τις διατρήσεις της πίσω πλάκας χρησιμεύει στην απόσβεση του μηχανικού συντονισμού του διαφράγματος.Αυτός ο συντονισμός γίνεται σε υψηλές συχνότητες εξαιτίας του χαμηλής μάζας διαφράγματος. Στην άλλη μορφή του,ένα μόνιμα πολωμένο διηλεκτρικό τοποθετείται στην επιφάνεια της πίσω πλάκας, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται εξωτερική τάση πόλωσης.

Τα μικρόφωνα κινούμενου πηνίου και ταινίας


Τα μικρόφωνα κινούμενου πηνίου καθώς και τα μικρόφωνα ταινίας τοποθετούνται σε μια ξεχωριστή κατηγορία,αυτή των δυναμικών μικροφώνων.Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι ο πλέον χρησιμοποιούμενος τύπος μικροφώνου και χαρακτηρίζεται από το χαμηλό κόστος,την αξιοπιστία και το χαμηλό λόγο σήματος προς θόρυβο. Η βασική αρχή λειτουργίας των μικροφώνων αυτών είναι:
-Μια μεταλλική επιφάνεια ή σύρμα βρίσκεται μόνιμα εντός μαγνητικού πεδίου
-Όταν στην επιφάνεια εφαρμοστεί ηχητική πίεση αυτή ταλαντώνεται
-Η κίνηση δημιουργεί ρεύμα ανάλογο του πλάτους ταλάντωσης

Στα μικρόφωνα κινούμενου πηνίου γίνεται αντικατάσταση μεταλλικού διαφράγματος με ένα πηνίο χαλκού με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος.
Σε αντίθεση με τα κινούμενου πηνίου μικρόφωνα,τα μικρόφωνα ταινίας αντί για πηνίο διαθέτουν μια στενή μεταλλική ταινία. Η ταινία αυτή συνιστά και το διάφραγμα. Τα μικρόφωνα ταινίας αποτελούν μια φθηνή και απλή υλοποίηση.

Πιεζοηλεκτρικά μικρόφωνα


Τα πιεζοηλεκτρικά μικρόφωνα βασίζονται στην αρχή λειτουργίας του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου,όπου ορισμένα κρυσταλλικά υλικά όταν τους ασκηθεί μηχανική εναλλασσόμενη πίεση.Τα πιεζοηλεκτρικά μικρόφωνα διαθέτουν πολύ υψηλή χωρητική αντίσταση εξόδου.Στο παρελθόν η υψηλή ευαισθησία στη τάση τα έκανε δημοφιλή σε συστήματα εγγραφής και σε δημόσιες εφαρμογές όπου δεν χρησιμοποιούνταν πολλά καλώδια.Η χρήση τους γενικά έχει περιοριστεί.

4 σχόλια: