Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ηχοαπορροφητικά υλικά






Τα ηχοαπορροφητικά υλικά είναι πορώδη υλικά αποτελούμενα συνήθως από πετροβάμβακα,ορυκτοβάμβακα, fiberglass και αφρολέξ. Η ικανότητα του υλικού να απορροφά ηχητική ενέργεια εξαρτάται από το πάχος του, το μέγεθος του εναέριου χώρου και τη πυκνότητα. Για κάθε ίντσα πάχους η απώλεια του ήχου είναι περίπου 1 db στα 100 Hz μέχρι 4 db στα 3000 Hz.




Η ποσότητα του ήχου που απορροφάται σε μια επιφάνεια ενός υλικού περιγράφεται από το συντελεστή απορρόφησης (α) . Ο συντελεστής απορρόφησης σχετίζεται με την ανάκλαση του ήχου. Μεγάλο α σημαίνει μικρή ανακλώμενη ενέργεια ενώ μικρό α σημαίνει μεγάλη ανακλώμενη ενέργεια. To μάρμαρο έχει έναν συντελεστή απορρόφησης περίπου 0.01. Αυτό σημαίνει ότι δεν απορροφάται σχεδόν καθόλου ο ήχος, αλλά τα ανακλώμενα ηχητικά κύματα είναι πολλά. Μερικά ειδικά κατασκευασμένα δωμάτια πετυχαίνουν συντελεστή απορρόφησης 1.0, που σημαίνει ότι ο ήχος απορροφάται ολικώς και δεν υπάρχει ανακλώμενη ενέργεια.

Ο συντελεστής απορρόφησης ενός υλικού αυξάνεται με τη συχνότητα. Στις χαμηλές συχνότητες, τα πορώδη υλικά απορροφούν λιγότερη ενέργεια.Για αυτό το υλικό πρέπει να είναι παχύτερο για να είναι αποτελεσματικό. Η συνολική επίδοση ενός ηχοαπορροφητικού υλικού μετράται συνήθως με το συντελεστή NRC (Noise Reduction Coefficien). Ο NRC είναι ο μέσος όρος του συντελεστή απορρόφησης για τις συχνότητες 250,500,1000 και 2000 Hz.

Η ηχοαπορρόφηση διαφέρει από την ηχομόνωση. Η ηχοαπορρόφηση σχετίζεται με την ηχητική ανάκλαση, ενώ η ηχομόνωση σχετίζεται με τη ποσότητα της ακουστικής ενέργειας που μπορεί να περάσει μέσα από ένα υλικό. Η ηχοαπορρόφηση που προσφέρει ένα fiberglass 
πάχους 10 εκατοστών είναι υψηλή αλλά η ηχομονωτική του ικανότητα χαμηλή.Ο ήχος μπορεί να ταξιδεύει διαμέσου του υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου