Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Εξωτερικό αυτί: Η λειτουργία του


Προτού αναλυθεί η ανατομία και η λειτουργία του εξωτερικού ωτός καλό είναι να δείτε και τα προηγούμενα άρθρα περί ανατομίας αυτιού εδώ http://infoacoustics.blogspot.gr/2012/04/blog-post_03.html καθώς και την ανάλυση του εσωτερικού εδώ.

Τα κύρια μέρη του εξωτερικού είναι το πτερύγιο (pinna) και ο έξω ακουστικός πόρος που στα αγγλικά συχνά αναφέρεται ως concha. Το τύμπανο (eardrum) πολλές φορές περιγράφεται ως μέρος του μέσου αυτιού αλλά θα αναλυθεί σε αυτή την ανάρτηση επίσης.




To πτερύγιο του αυτιού ξεχωρίζει για τις πολλές αυλακώσεις και κοιλότητες του, ενώ καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δέρμα. Η κοιλότητα στην είσοδο του ακουστικού καναλιού ονομάζεται έξω ακουστικός πόρος ή αλλιώς concha. To ακουστικό κανάλι (ear canal) είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 25-35 mm από τον έξω ακουστικό πόρο έως το τύμπανο. Το έξω αυτί μας βοηθάει να εντοπίζουμε από που προέρχονται οι ηχητικές πηγές. Επίσης ενισχύει κάποιες συχνότητες έναντι κάποιων άλλων. Ο εντοπισμός της ηχητικής πηγής επιτυγχάνεται λόγω της ακουστικής επίδρασης του πτερυγίου και του έξω ακουστικού πόρου. Ο έξω ακουστικός πόρος δρα σαν μια κοιλότητα ακουστικού συντονισμού. Ο συνδυασμός της ακουστικής επίδρασης με το πτερύγιο έχει ως αποτέλεσμα το προσδιορισμό της θέσης της ηχητικής πηγής, δηλαδή αν προέρχεται από μπροστά ή πίσω.
Σαν σύνολο το έξω αυτί μεταβάλει τη συχνοτική απόκριση των εισερχόμενων ήχων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ακουστικού καναλιού που έχει συχνότητα συντονισμού τη περιοχή κοντά στα 4 KHz.
To τύμπανο ή τυμπανική μεμβράνη. είναι μια λεπτή και πολύ ελαστική μεμβράνη που χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.  Αποτελείται από 3 στρώματα: το εξωτερικό στρώμα που είναι η συνέχεια του δέρματος του ακουστικού καναλιού, το εσωτερικό στρώμα το οποίο είναι συνεχές με τη βλεννογόνο του μέσου αυτιού και το στρώμα που βρίσκεται μεταξύ τους, το οποίο είναι μια ινώδης δομή που προσδίδει στο τύμπανο αντοχή και ελαστικότητα. Η τυμπανική μεμβράνη μετατρέπει της διάφορες ηχητικές πιέσεις του εξωτερικού κόσμου σε μηχανικές δονήσεις στο μέσο αυτί. Σε υψηλές ηχητικές εντάσεις, οι έντονες μηχανικές ταλαντώσεις του τυμπάνου, μπορεί να προκαλέσουν φθορά και εν τέλει διάτρηση τυμπάνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου