Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Υπόηχοι μέρος 1

Υπόηχοι είναι οι ήχοι που δε μπορεί να γίνουν αντιληπτοί από τον άνθρωπο (όπως και οι υπέρηχοι), διότι έχουν εύρος ακουστικών συχνοτήτων από 0.001 Ηz έως και 20 Ηz. Οι ήχοι αυτοί γίνονται αντιληπτοί από ζώα όπως οι ελέφαντες,οι φάλαινες,πουλιά,ψάρια και πολλά άλλα είδη,που τους χρησιμοποιούν είτε για επικοινωνία, είτε για να επιβιώσουν.Μπορούν μάλιστα να ανιχνεύσουν υπόηχους από χιλιόμετρα μακριά. Αυτό οφείλεται στη μικρή συχνότητα των υπόηχων που καθιστά το μήκος κύματος τους αρκετά μεγάλο. (από το θεμελιώδη τύπο c=λf)

Εκτός από τα ζώα και οι άνθρωποι παράγουν υπόηχους όμως τεχνητά. Τα κλιματιστικά, τα αυτοκίνητα,οι ανεμογεννήτριες,τα αεροπλάνα,τα πλυντήρια,η ηλεκτρική σκούπα παράγουν υπόηχους.Επίσης υπόηχοι παράγονται και από φυσικές πηγές.Θαλάσσια κύματα,καταιγίδες,σεισμοί και άνεμοι μπορούν να παράγουν υπόηχους πολύ μεγάλης έντασης.

Συνεπώς χαμηλής συχνότητας ηχητικά κύματα υπάρχουν στη καθημερινότητα μας και παρόλο που δεν είναι δυνατό να τα ακούσουμε μας επηρεάζουν τη διάθεση και την υγεία μας.Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα είμαστε εκτεθειμένοι σε υπόηχους μεγάλης έντασης τότε οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες. Έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση σε υπόηχους μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία,ναυτία,ζαλάδα,φόβο,οφθαλμαπάτες μέχρι και καρδιακά προβλήματα.

Προφανώς τα μέτρα προστασίας είναι ελλειπή διότι μας ξεγελά το γεγονός ότι το αυτί μας δε μπορεί να ακούσει τους ήχους αυτούς. Τα κοινά προστατευτικά μέσα όπως οι ωτοασπίδες δε μας προστατεύουν από τέτοιου είδους ηχητικά κύματα. Η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι η μελέτη του χώρου και ο εντοπισμός των πηγών που παράγουν χαμηλές συχνότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου