Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τιμπρο-Χροιά και ακουστική ποιότητα



Τι είναι το τιμπρο(χροιά) ή αλλιώς ηχόχρωμα;

Το τιμπρο μπορούμε να πούμε ότι περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του ήχου που δεν έχουν να κάνουν με τo ύψος,την ένταση και τη διάρκεια του. Για παράδειγμα, ακούγοντας μια κιθάρα και ένα βιολί να παίζουν για ίση χρονική διάρκεια και στην ίδια ένταση,μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος ήχος προήλθε από τη κιθάρα και ποιος από το βιολί. Η διαφορά εντοπίζεται στο διαφορετικό τιμπρο (ηχόχρωμα) των ήχων. Λέγεται πως χρειάζονται μόνο 60 ms προκειμένου να αναγνωρίσουμε το τιμπρο του ήχου. Οποιοσδήποτε ήχος μικρότερος από 4 ms αναγνωρίζεται ως απλός τόνος.

Πως διακρίνουμε το τιμπρο διαφορετικών ήχων;

Κάθε τόνος που παράγεται από ένα μουσικό όργανο περιέχει παραπάνω από μια συχνότητα. Ακούμε τη μίξη αυτή από συχνότητες όχι ξεχωριστά αλλά σαν μια ενιαία. Η αίσθηση του ηχοχρώματος ενός ήχου εξαρτάται από τον αριθμό των παράγωγων συχνοτήτων που περιέχει, από την ένταση τους, καθώς και από την αρμονική ή όχι σχέση τους με τη θεμελιώδη συχνότητα. Όσο πιο πολλές παράγωγες συχνότητες περιέχει ένα άκουσμα τόσο πιο πλούσιο ακούγεται. Η κατανομή των αρμονικών παίζει σπουδαίο ρόλο στο πως ακούγεται ο ήχος. Τα κρουστά για παράδειγμα δε διαθέτουν αρμονική σχέση με τη θεμελιώδη και έτσι το ύψος τους είναι δυσδιάκριτο.

Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ξεχωρίσει όχι μόνο δύο διαφορετικά όργανα αλλά και δύο όμοια όργανα.Ένας έμπειρος μπορεί να διακρίνει λοιπόν τη διαφορά ανάμεσα και σε δύο φλάουτα για παράδειγμα.Επίσης μπορεί να διακρίνει τη διαφορά και σε ενα φλάουτο το οποίο θα παιχτεί από δύο διαφορετικούς ανθρώπους.Αυτή η διαφορά συχνά ονομάζεται και διαφορά στη ποιότητα του τόνου αντί για διαφορά στο τιμπρο ή το χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου