Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Μηχανισμός ακοής

Αφού παρουσιάστηκε η ανατομία του αυτιού και η λειτουργία κάθε οργάνου,τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για το τρόπο που ο ήχος μεταφράζεται σε αίσθηση για τον άνθρωπο. Η λήψη των ηχητικών κυμάτων μπορεί να γίνει με 2 τρόπους.

Ο πρώτος (όπως θα μαντεύετε ήδη) είναι μέσω του πτερυγίου. Tα ηχητικά κύματα προσπίπτουν είτε απευθείας,είτε με ανάκλαση στο εξωτερικό αυτί και οδηγούνται μέσω του ακουστικού πόρου στη τυμπανική μεμβράνη. Η τυμπανική μεμβράνη που ταλαντώνεται όταν τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν οδηγεί τις ηχητικές δονήσεις στα 3 οστάρια (σφύρα-άκμονα-αναβολέα).Από τον αναβολέα και μέσω της ωοειδούς θυρίδας οι ηχητικές δονήσεις μεταφέρονται στο κοχλία. Μέσα στο κοχλία το όργανο του corti μετατρέπει τις διεγέρσεις σε νευρικά ερεθίσματα τα οποία και μεταφέρονται μέσω της ακουστικής οδού στον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου.

Ο δεύτερος τρόπος λήψης (και όχι ευρέως γνωστός) συμβαίνει μέσω των οστών. Τα ηχητικά κύματα προσκροούν στο κρανίο και προκαλούν κραδασμούς. Οι κραδασμοί αυτοί οδηγούνται στο εσωτερικό αυτί και μετατρέπονται με τον ίδιο τρόπο σε νευρικά ερεθίσματα τα οποία μεταβιβάζονται στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου