Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μέτρηση περιβαλλοντικού θορύβου



Περιβαλλοντικός θόρυβος είναι ο ανεπιθύμητος θόρυβος που μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές όπως την οδική κυκλοφορία,τη σιδηροδρομική κυκλοφορία,από βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή από τα αεροσκάφη.Βέβαια τέτοιος θόρυβος μπορεί να προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως παιδιά που παίζουν,δυνατή μουσική από σπίτια,σκυλιά που γαβγίζουν κτλ.



Για όλες τις μορφές περιβαλλοντικού θορύβου έχουν καθοριστεί όρια. Έτσι η μέτρηση του κυκλοφοριακού θορύβου για παράδειγμα διέπεται από προκαθορισμένα όρια στάθμης ήχου. Μια επαγγελματική μέτρηση περιβαλλοντικού θορύβου πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το παρακάτω εξοπλισμό και προετοιμασία:

    • Επαγγελματικό ηχόμετρο συμμορφωμένο με τα IEC και ANSI πρότυπα,μικρή απόκλιση μέτρησης (κάτω από +- 1.5 db),αυτόματη βαθμονόμηση ,αυτόματο υπολογισμό δείκτων Leq,SELκ.ο.κ
    •  Μετεωρολογικό μετρητή με σκοπό τη καταγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών
    • Λεπτομερές αρχείο καταγραφής όπου θα περιγράφεται ο τρόπος και τα σημεία μέτρησης στο χώρο,ώρα/ημερομηνία καταγραφής,θερμοκρασία,ταχύτητα ανέμου,καιρικές συνθήκες,εξοπλισμός που χρησημοποιήθηκε.
    • Μελέτη για το πως θα τοποθετηθεί το τρίποδο,πως θα αποφεχθούν επιφάνειες με ανακλαστικές ιδιότητες,πως θα μηδενιστούν εξωτερικο θορύβοι κ.α.
Μια ολοκληρωμένη καταγραφή είναι απαραίτητο να ολοκληρώνεται με την εξαγωγή των δεικτών Lden και Ldn.Ο Lden είναι ο Ευρωπαϊκός δείκτης αξιολόγησης του θορύβου που αντιπροσωπεύει τον ήχο διορθωμένο ανάλογα με τη περίοδο της ημέρας,ενώ ο Ldn ο αντίστοιχος Αμερικάνικος.Στον Lden το "d" (day) αντιπροσωπεύει το επίπεδο θορύβου από της 7 το πρωί ως της 19:00 το απόγευμα, το "e" (evening) το επίπεδο θορύβου από 19:00-23:00 και το "n" (night) 23:00-7:00.Στον απογευματινό και νυχτερινό θόρυβο προστίθεται διόρθωση 5 και 10 db αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου