Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Oι πιο δυνατοί ήχοι






Από μια συναυλία μέχρι και μια εκτόξευση διαστημόπλοιου. Οι ηχητικές στάθμες που παράγονται είναι όλες τεράστιες για να τις αντέξει το ανθρώπινο αυτί και όπως έχουμε πει ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να μας προκαλέσουν αδιόρθωτα προβλήματα.

10. Live Συναυλία

Τα επίπεδα θορύβου σε μια συναυλία κυμαίνονται μεταξύ 100 και 130 db ενώ το όριο πόνου είναι 130-140 db. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί μουσικοί έχουν παρουσιάσει ακουστικά προβλήματα και αναγκάζονται να πέρνουν προστατευτικά μέτρα.

9. Πυροτεχνήματα

Οι εκρήξεις που παράγονται μπορούν να φτάσουν τα 150 db. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε που η έκρηξη γίνεται στον αέρα και απέχουμε σημαντική απόσταση ώστε η στάθμη να έχει μειωθεί παραπάνω από το 50%.

8. Πυροβολισμοί


H απότομη ηχητική στάθμη ενός πυροβολισμού είναι κατά μέσο όρο 145-155 db. Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται προστασία για όσους βρίσκονται εντός ορίου.

7.Αγώνες dragster 

Κατά την εκκίνηση τους τα ειδικά αυτά αγωνιστικά οχήματα παράγουν θόρυβο της τάξης 155-160 db.

6. Εκτόξευση διαστημόπλοιου

H μεγαλύτερη στάθμη θορύβου που έχει καταγραφεί λέγεται ότι έχει ξεπεράσει τα 210 db. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 160-170 db και είναι συνετό να κρατείται απόσταση κοντά στο 1 χιλιόμετρο.Η ηχητική πίεση είναι τόσο μεγάλη που είναι ικανή να προκαλέσει βλάβη στο πύργο καθώς και στο διαστημόπλοιο αφού θα επιστρέψει πίσω ισχυρή ηχώ. Έτσι στη βάση του σταθμού τοποθετείται ποσότητα νερού προκειμένου να απορροφηθεί ο ήχος.Έτσι τα άσπρα αέρια που βλέπουμε να εμφανίζονται κατά την εκτόξευση είναι σε μεγάλο ποσοστό ατμός.

5. Μπλε φάλαινα


Η φάλαινα είναι ένα ζώο που το εύρος των συχνοτήτων που παράγει και ακούει διαφέρει κατά πολύ από του ανθρώπου.Η μπλε φάλαινα παράγει ήχους πολύ χαμηλής συχνότητας για το αυτί μας που δεν μπορούν να γίνουν ακουστοί.Οι ήχοι αυτοί φτάνουν τα 188 db και χρησιμεύουν στην επικοινωνία μεταξύ τους.Γίνονται αντιληπτοί σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων λόγω του μεγάλου μήκους κύματος τους και της αυξημένης ταχύτητας του ήχου στη θάλασσα.

4. Έκρηξη ηφαιστείου.

Όταν εξερράγη το ηφαιστειακό νησί Κρακατόα στην Ινδονησία η έκρηξη ήταν τόσο βίαιη που μεγάλο μέρος της κορυφής τινάχτηκε στον αέρα και το μισό νησί εξαφανίστηκε. Η έκρηξη έγινε αντιληπτή 5.000 χιλιόμετρα μακριά και η εκτιμώμενη καταγεγραμμένη στάθμη έφτασε τα 180 db.

3. ΤΝΤ βόμβα ενός τόνου 

Σε απόσταση 75 μέτρων από το σημείο της πτώσης η ένταση φτάνει τα 210 db. Σε μικρότερη απόσταση οι συνέπειες θα ήταν καταστρεπτικές για τη ζωή ενός ανθρώπου λόγω των ισχυρών δονήσεων.

2. Σεισμός 5.0 Ρίχτερ

Ένας ισχυρός σεισμός είναι ικανός να προκαλέσει ένταση της τάξης των 230 db. Όπως και με τη βόμβα αν κάποιος βρεθεί στο επίκεντρο του σεισμού και δε βρίσκεται πάνω από το έδαφος (π.χ. σε ελικόπτερο) τότε οι ισχυρές δονήσεις και ο έντονος θόρυβος μπορούν να τον σκοτώσουν προτού πέσει κάποιο αντικείμενο πάνω του.

1.Η έκρηξη στη Tunguska (Ρωσία)

Στις 30 Ιουνίου του 1908,στη μέση της Ρωσίας (Σιβηρία), μια πραγματικά τεράστια και πανίσχυρη έκρηξη συνέβη.Πιστεύεται ότι η έκρηξη προήλθε από κάποιον μετεωρίτη/κομήτη που εξερράγη πάνω 5-10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της έκρηξης αρκεί να πούμε πως κατέβασε 80 εκατομμύρια δέντρα και κάλυψε περιοχή 2.600 τ.μ. Οι υπολογισμοί για τις επιπτώσεις της έκρηξης παίρνονται ως μέγεθος 100 μεγατόνων και η εκτιμώμενη ένταση ήχου προκάλεσε ξεπέρασε τα 300 db.Η έκρηξη παραμένει ακόμη και τώρα μυστήριο γεγονός και έχουν ειπωθεί ακόμη και εξωγήινες ερμηνείες.Οι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες ακόμη και σήμερα.Σύντομη έρευνα που μελέτησε και ανέλυσε το εσωτερικό της περιοχής σε βάθος 100 μέτρων επιβεβαιώνοντας τη πτώση ουράνιου σώματος και συγκεκριμένα κομήτη.








1 σχόλιο:

  1. Κάνετε λάθος για το νούμερο ένα, πιστεύω θα μπορούσε να είναι το The sound of perseverance: Painkiller (Death)
    Στην περιγραφή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "aaAAAAAAAAAAAAA-aAAAAAAAAAAAAAA"

    Παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή