Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ηχώ

Η ηχώ ή κατά κόρον γνωστή ο αντίλαλος,εμφανίζεται σε μεγάλους χώρους κυρίως σε θέατρα,εκκλησίες,αίθουσες εκδηλώσεων. Για να γίνει εμφανές το φαινόμενο αυτό πρέπει ο χώρος να είναι τουλάχιστον 17 μέτρα.Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανακλάσεις σε σχέση με τον απευθείας από τη πηγή ήχο καθυστερεί τουλάχιστον 100 ms (0.1 δευτερόλεπτα). Έτσι λαμβάνοντας υπόψη ως τυπική ταχύτητα ήχου τα 340 m/s, θα πρέπει μια διάσταση του χώρου να είναι 17 μέτρα για να γίνει αντιληπτό το φαινόμενο.Η ηχώ είναι διαφορετικό φαινόμενο από την αντήχηση. Στην αντήχηση η ανάκλαση δε μπορεί να γίνει διακριτή σαν ξεχωριστό φαινόμενο. Επίσης η αντήχηση πολλές φορές είναι επιθυμητή προκειμένου ο ήχος να αποκτήσει ζωντάνια κάτι που δε συμβαίνει φυσικά με την ηχώ.Η ηχώ είναι ικανή να καταστρέψει την ακουστική του χώρου,να την κάνη ενοχλητική και να αλλοιώσει τη ποιότητα της μουσικής. Εκτός από τις καθυστερημένες ανακλάσεις,η ηχώ οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως η κατεύθηνση πρόσπτωσης και η στάθμη της ανακλώμενης ηχητικής ακτίνας. Η ηχώ χαρακτηρίζεται πολλαπλή όταν υφίσταται πολλές ανακλάσεις και κατά συνέπεια ο ήχος επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Μυθολογικό σημείωμα: Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με το πρόσωπο της Ηχούς στην ελληνική μυθολογία.Παρακάτω παρατίθενται μερικές εξ αυτών.
Η Ηχώ, σε μια περιπλάνησή της στα δάση, είδε και ερωτεύτηκε το Νάρκισσο. Προσπάθησε να τον σαγηνέψει με την ομορφιά της, αλλά αυτός ήταν απορροφημένος από τη δική του ομορφιά. Χρησιμοποίησε τότε τη φωνή της, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η απόρριψη είχε σαν αποτέλεσμα η νύμφη να πέσει σε βαθιά θλίψη, η φυσική της υπόσταση να εξαφανιστεί σιγά σιγά και να μείνει μόνο η φωνή της, που κι αυτή ακόμα ακούγεται σαν επανάληψη των λέξεων των άλλων.

Σύμφωνα με τους μύθους του Οβίδιου η νύμφη Ηχώ,πριν ερωτευτεί το Νάρκισσο με τη φλυαρία της απασχολούσε την Ήρα προκειμένου ο Δίας να βρίσκει χρόνο για συνευρέσεις με άλλες νύμφες.Μόλις το ανακάλυψε αυτό η Ήρα θυμωμένη,καταδίκασε την Ηχώ να είναι Αντιφωνήτρα.

Σύμφωνα με αυτό το μύθο ο Πάνας,ποιμενικός θεός της Αρκαδίας, που ήταν μισός άνθρωπος μισός τράγος,είχε ερωτευτεί την Ηχώ γοητευμένος από τη μουσική της.Η Ηχώ δεν ανταποκρινόταν στον έρωτα του κι έτσι ο Πάνας έβαλε τους βοσκούς της περιοχής της να τη κυνηγήσουν,να τη κομματιάσουν και να διασκορπίσουν τα μέλη της στη γη.Η Γη συγκινημένη συνέλεξε τα διάσπαρτα μέλη της και τα έκρυψε μέσα της αφήνοντας να αντηχεί αιώνια το άσμα της στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου